30 Temmuz 2015 Perşembe

Bozcaada Rehberi

Bozcaada
Bir ada düşünün, sizi koskoca bir kalenin karşıladığı, sokaklarında yürüyüşlere doyamadığımız, lezzetleriyle şaraplarıyla damaklara şölen yaşatan ve en önemlisi buz gibi denizinde güneşinde saatlerce keyif yapabildiğimiz.... Kısaca Bozcaada... 

Bozcaada, Çanakkale'ye bağlı bir ilçe aynı zamanda ülkedeki üçüncü büyük ada. Geyikli'den bindiğimiz feribotla ulaşabildiğimiz Bozcaada'ya giderken feribotta heyecan sarıyor zaten insanın içini. Koskoca Bozcaada Kalesi selam veriyor önce, sonrasında köy kahvesi, koca çınar ve otel yolunda gördüğümüz rum mahallesinin şirin mi şirin evleri.
Burayı bir tatil beldesi olarak tanımlayacak olsak heralde şuana kadar gittiğim yerler arasında en fotojeniği diyebilirim. Her an telefon elimde bir köşe başına tüneyip fotoğraf çekip, oraları izlemek geliyor içimden.
Bu dar sokaklardan araba geçmiyor, o yüzden bi yere arabanızı bırakıp, kalacağınız yere yürümeniz mantıklısı. Biz bu gidişimizde Kalais Otel'i tercih ediyoruz. Üst kısımlarda bulunduğundan, deniz ve kale manzarasıyla haşır neşir olabileceğimiz bir alanda. Sade ve sessiz bi' yer, kahvaltısı da gayet yeterli. Özellikle sahibesi tarafından bizzat yapılmış reçeller, leziz.
Zaten Adada her köşe başında taze şekilde yapılmış reçeller, salçalar ve zeytinyağları satılıyor. Evinize dönerken, buralardan reçel zeytinyağı alabilmeniz mümkün. Çiçek Pastanesi'nden meşhur bademli kavala kurabiyesini ve meşhur Talay şaraplarını da satın almayı unutmayın.

Otele yerleştikten sonra hemen kendimizi koylara atmaya karar veriyoruz, malum hava sıcak. İnce tanecikli kumları, geniş alanı, etrafta bulunan restaurantlarıyla daima kalabalık; ancak bir o kadar da keyifli olan Ayazma Plajı'na gidiyoruz. Ayazma'nın hemen ardında bulunan Koreli Restaurant'ta patates ve salata yiyip, serin sulara kendimizi atma hevesiyle soluklanıyoruz. Eğer gitmediyseniz söylemeliyim, su gerçekten çok soğuk. Benim gibi bu tip denizleri sevenler içinse harika!
Tabi sadece Ayazma değil, Habbele Koyu, Akvaryum, Tuzburnu ya da Beylik Koyu da tercih edilebilir. Biz ikinci gün Habbele koyundaki Mitos Beach'e gittik. Burada ufak bi işletme var ve yemek yiyip bişeyler içebilmeniz mümkün. Deniz çok güzel; ancak rezervasyon yaptırmayı unutmayın, yoksa bizim gibi kendi getirdiğiniz sandalyelerde oturup, güneşle birebir münasebete girmek durumunda kalabilirsiniz:)
Bu arada Beylik Koyu'nu ve Tuzburnu'na da uğradık. Tuzburnu'nu tavsiye etmem. Beylik Koyu tamamen bakir kalmış, deniz bi harika; fakat bir misafiri var. Bir gemi buraya sürüklenmiş ve karaya oturmuş. Fotoğraf çekmek için ilginç tabi; ama sanırım buranın bu kadar boş kalmasının sebebi de bu koca gemi. 
Peki ne yedik içtik ve nereleri ziyaret ettik. Öncelikle ilk gece Bozcaada'nın en meşhur balık meze restaurantı Sandal'daydık. Sandal'da ahtapot, kabakçiçeği dolması gibi meze çeşitlerinden sonra deniz mahsüllü börek ve barbun yemeyi tercih ettik. Genel olarak lezzetler yerindeydi.
İkinci gece ise Ada'm Restaurant'a gittik. İki kişilik meze tabağı, karidesli börek, kalamar gibi seçenekleri denedik. Özellikle tatlı ekşi sos ile servis edilen böreğe doyamadık.
Oradan çabucak kalkıp güneşin batışına yetişme dileğiyle, rüzgar güllerine doğru yola çıktık. Sandalyelerimizi, şarabımızı da kattık yanımıza. Rüzgar güllerinin bulunduğu yer, inanılmaz bir gün batımı manzarasına da sahne oluyor. Burada oturup manzarayı seyir eşliğinde şarap içmek çok büyük keyif.
Çarşı içine döndüğümüzde ise Ada Cafe'de türk kahvesi, Çınaraltı'nın serinliğinde çay içmek de bizim için gecenin sakin sessiz hoş geçmesini sağladı. Sakin bir gece geçirmek istemeyenleri ise Polente'ye alabiliriz:) Sabahları erkenden kalkıp Rum mahallesinde yürüdük, evler, duvarlarda resimler, adanın yerlilerini seyretmek apayrı bir güzellikti. Peki Bozcaada'da başka neler mi yapılabilir? Battı Balık ya da Asmalı Meyhane'de akşam yemeği yenilip, Patiska Bağ evinde kahvaltı edilebilinir. Öğlenleri Şükrü Usta'da ev yemekleri tadılıp ardından Alishiro'nun ekmeklerinden satın alınabilir. Kısaca Bozcaada'ya gelin ve adanın keyfini çıkarın!














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder