5 Şubat 2015 Perşembe

Balat'ta Bir Cumartesi

Balat'ta Bir Cumartesi;

Sokaklarına adımımı attığım her an tarihi dokusu, binaları , bitmeyen mahalle kültürü ve barındırdığı tüm farklılıklarla büyülendiğim bi' yerdir Balat... O sokaklar arşınlanırken, iyi ki bu şehirde yaşıyorum deyiverir insan. Dik yokuşu tırmanınca karşımıza çıkan Fener Rum Lisesi, patrikaneleri, kiliseleri, cıvıl cıvıl bağrışan koşuşan çocuklar, birbirine dostlukla bağlı kalabilmiş esnaf ve evden eve gökyüzüne doğru asılı çamaşırlarla Balat bir başkadır, karakterlidir. Yine buranın havasını koklamak istediğim bir gün, geldim ve yepyeni bir mekan keşfettim. İşte Forno Balat...

Fener-Balat'ın en yoğun sokaklarından biri olan Kireçhane Sokak'ta Forno Balat. Burası mahallenin modern ve şık pidecisi diyebiliriz. Beyaz kapısıyla ferah bir giriş kısmı, içeride renkli çinilerden oluşan şık bir duvar, hemen altında yine bembeyaz dolaplar arkada fırın. Mekanın tam ortasında ise uzun genişçe bir masa... Dekorasyon bana Karaköy'de bir pizzacıdaymışım hissi veriyor. Girişte kocaman bir tahta üzerinde yiyebileceğimiz yemeklerin listesi var. Listeye bakakalmış seçim yapmaya çalışırken bu güzel yerin sahibesiyle karşılaşıyoruz. Öyle tatlı ve güleryüzlü ki yemekten önce fırından yeni çıkmış sarımsaklı kıtırlardan ikram ediyor bize, yemek sonundaysa annemin kurabiyeleri diyerek leziz kurabiyeler veriyor afiyetle yiyoruz.
Ben ve arkadaşım favorimiz olan kavurmalı kaşarlı pide siparişi verip, büyük masaya kuruluyoruz. Pide, güzel. Diğer pidecilerde yediklerimize göre daha hafif. Bu herkesin hoşuna gitmeyebilir; ama bana lezzetli geliyor. Burada aynı zamanda lahmacun, pizza ve farklı pide çeşitlerini de bulunmakta. Fırından çıkan incecik hamurlu lahmacun Forno'nun meşhuru, denenesi! Sabahın erken saatlerinde gelirseniz kruvasanlar taptaze ve sıcak şekilde sizi bekliyor.
Haftasonları 10:30-13:30 arasında açık büfe kahvaltı mevcut. Kruvasan, ev yapımı ekmek, aklımıza gelebilecek envai çeşit kahvaltılıkları içeren bu açık büfe kahvaltı, 35 tl. O kadar çok çeşit var ki, fiyat oldukça uygun geliyor bana. Bu kahvaltılıkların yanısıra sade, kaşarlı, sucuklu, kavurmalı çeşitleriyle sahanda yumurtayı tercih edebilirsiniz. Pazartesi günleri kapalı olan bu keyifli mekanı vakit bulduğunuzda mutlaka ziyaret edin ve Balat'ın keyfini çıkarın :) 

                         Buranın bana anımsattığı şarkı; Bombay Bicycle Club-You Already Know 

                                      https://www.youtube.com/watch?v=5OT2M1r-XyM


Peki Balat'ta başka neler mi yapılabilir? Önce bir mahalle turu atalım :) 



Balat'tan Kısa Kısa...

-Nostalji kokan, Naftalin Cafe'de güzel müzikler eşliğinde kahve çeşitlerinden birini yudumlamayıp keyif yapmaya ne dersiniz? Kedilerin arasında vaktin nasıl geçtiğini anlayamayacaksınız ve mahallenin huzurunu burada hissedebileceksiniz eminim ki. 
-Vodina Cafe'de öğlen yemeğinizi yiyip, çayınızı içebilirsiniz. Hava güzel olduğunda, bahçesi de hoş. 

-Fener Köftecisine gidip hoş bir atmosferde leziz köfteleri tadabilirsiniz. 

-Duvar çizimleriyle dolu, salaş ve rahat mekan Çay Ada'da son bir çay-kahve içebilirsiniz. 

-Gün burada bitmez, geceye Balat'ta devam diyorsanız Agora Meyhanesi'ne buyrun. Mezelerini tadıp, bu güzel günü burada sonlandırabilirsiniz. 


Güzel bi' gün olsun! 









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder